ADHD bij volwassenen is regelmatig ongediagnosticeerd

Voor veel volwassenen werd ADHD over het hoofd gezien toen ze nog een kind waren - dus ze weten niets over de aandoening en zijn zich niet bewust van de oorzaken van hun problemen.

Veel mensen met ADHD kunnen hun "afwijkingen" niet begrijpen en zoeken pas een dokter als deze tot ernstige problemen leiden in het dagelijks leven en relaties.

Veel voorkomende aanleidingen voor het zoeken naar een oorzaak zijn onder andere:

 • Moeilijkheden op de werkplek
 • Conflicten met familie en in relaties
 • Comorbiditeiten (het tegelijkertijd hebben van twee of meer aandoeningen), zoals depressies en verslavingen

Ongediagnosticeerde ADHD – vaak een lange beproeving

Mensen die getroffen zijn, hebben regelmatig te maken met mislukkingen en frustraties, die vaak een rol spelen in zowel het verleden als het heden.

Mensen waarvan ADHD niet is vastgesteld kunnen bijvoorbeeld dikwijls anderen beledigen zonder er een verklaring voor te hebben.

Deze zwaktes en vermeende "karaktereigenschappen" worden steeds opvallender. De positieve aspecten van die personen worden daardoor vaak uit het oog verloren; zoals creativiteit, enthousiasme en openheid voor nieuwe dingen.

Heeft u een vermoeden dat het gaat om ADHD? Er is hulp.

Vermoed u dat het gaat om ADHD? Neem dan samen met ons de volgende stappen, die het begin van een ander leven kunnen zijn:

 • Zelftest voor ADHD
  De ADHD test van de Wereldgezondheidsorganisatie geeft een eerste indicatie of de klachten het gevolg van ADHD kunnen zijn.
  Naar de zelftest
 • Diagnose van een arts
  Voor een precieze diagnose kan je terecht bij je huisarts of bij een psychiater bij u in de buurt.
  ADHD: Diagnostisch proces

Als de diagnose ADHD wordt vastgesteld, zijn er verschillende therapeutische behandelingen beschikbaar.

Belangrijk: Er zijn verschillende methoden om de geschikte behandeling van ADHD vast te stellen die kan helpen het dagelijkse leven makkelijker te maken. Wie meer grip heeft op ADHD kan zich uiteindelijk richten tot wat echt telt: zijn eigen kracht. Ontdek de mogelijkheden die er beschikbaar zijn.